De prachtige klanken van een piano zijn heerlijk om naar te luisteren. Tenminste, als de piano dan ook daadwerkelijk mooi klinkt. Valse piano’s zijn niet zozeer een lust voor het oor. Het is eerder een irritatiefactor in huis dan dat je er echt blij van wordt. Om een valse piano weer om te toveren tot een prachtige nachtegaal in instrument-vorm, moet de Petrof piano minimaal eens per jaar worden gestemd. Een pianostemmer zorgt er met een speciale stemhamer voor dat spanning van de pianosnaren hoger of lager wordt, waardoor de piano niet meer vals klinkt. Een minimaal verschil in de toonhoogte zorgt er al voor dat een piano vals wordt.

Hoe kan het dat een piano vals wordt?

Door grote schommelingen in de luchtvochtigheid kan een piano ontstemmen. Het komt met name door het uitzetten en krimpen van het hout van de piano. In de zomer is het warm en is de luchtvochtigheid een stuk hoger dan in de winter, wanneer het koud is. Door de uitzetting in de zomer en het krimpen in de winter ontstemt de piano. Het is mogelijk om de luchtvochtigheid in je piano te reguleren. Hiervoor zijn verschillende opties. Zo is er de ‘piano life saver’ die de lucht binnen de piano bevochtigd en ontvochtigd wanneer dat nodig is. Ook kan er een hydroceel in je piano worden bevestigd. Deze buis brengt het vocht op een passieve manier in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid wordt gereguleerd. Naast de luchtvochtigheid, kan ook het niet geregeld stemmen van een piano ervoor zorgen dat de piano niet meer zo klinkt als voorheen. Doordat de spanning op de snaren afneemt na verloop van tijd, zal de toonhoogte dalen. Dit gaat echter niet bij iedere snaar even snel en dat zorgt voor scheve geluiden. 

Laat de piano stemmen

Een piano kun je laten stemmen door experts. Het is hierbij belangrijk dat er niet te veel geluid van uit de omgeving komt, zodat de pianostemmer alles goed kan horen. Krakende zakjes, verbouwing bij de buren of een blaffende hond zijn niet erg handig als de piano gestemd wordt. Ook stromend water is een afleiding, maar dit wordt door de meeste stemmers wel gedoogd om een kopje koffie of thee te krijgen. Een stemsessie duurt ongeveer anderhalf uur. Dit hangt natuurlijk van de kwaliteit van de piano af en of er geregeld naar wordt gekeken. Ook worden vaak enkele kleine mankementen aan de piano verholpen, zodat het gebruiksgemak een stuk beter wordt!

Bron: Schumer.nl

Categorieën: Uncategorized