Gaat u binnenkort beginnen aan de bouw van een nieuw pand of gaat u een oud pand renoveren? Dan moet u natuurlijk ook rekening houden met het leggen van de riolering. Maar hoe gaat zoiets in zijn werking en nog belangrijker: kiest u een gescheiden of gemengd riool? In dit artikel geeft een snel en vakkundig rioleringsbedrijf aandacht aan beide methodes zodat jij op de hoogte bent van alle informatie en een keuze kunt maken. Bent u benieuwd naar de verschillen en gelijkenissen van een gescheiden of gemengde riolering? Lees dan snel verder!

Gescheiden rioolstelsel

Een gescheiden rioolstelsel heeft twee buizenstelsels in de grond. Een daarvan is voor het huishoudelijke afvalwater en de andere is voor het hemelwater. Het hemelwater stroomt via een hemelwateroverlast in een sloot of plas en komt door het gescheiden riool niet bij het afvalwater terecht. Dit afvalwater gaat namelijk naar een rioolgemaal wat het water naar de afvalwaterzuivering pompt. Bij een verbeterd gescheiden riool wordt niet al het hemelwater in een plas of sloot geloosd. Bij een regenbui gaat er ook een deel naar de afvalwaterzuivering, samen met het huishoudelijk afvalwater. 

Het verschil

Waar een gescheiden riolering twee buizen heeft, heeft een gemengd riool er maar één. Hierin komt al het afvalwater en het hemelwater terecht en naar de zuivering afgevoerd. Als het heel erg regent, komt het afvalwater wat inmiddels wel verdund is met het hemelwater via de overstorten toch in het oppervlaktewater terecht. Dit gebeurt niet bij een gescheiden riolering. Er is ook een verbeterd gemengd riool, hierbij is een speciale overstortbak aangebracht die het overstorten voorkomt. Het wordt dan tijdelijk in een bergbezinkbassin opgeslagen en naar de zuivering afgevoerd als er weer ruimte in het rioleringsstelsel is.

De keuze

In Nederland wordt veel gebruik gemaak van een gescheiden riolering. In België is bij nieuwbouw zelfs verplicht een gescheiden riolering aan te leggen, ook bij renovatie. In Nederland hebben we nog steeds twee soorten rioleringen met op iedere soort ook een verbeterde versie. Het is dus niet verplicht en daarom kunt u zelf kiezen welke vorm toegepast wordt bij uw woning.

Voor- en nadelen

Beiden systemen hebben voor- en nadelen, maar het is in ieder geval belangrijk dat alles goed aangesloten is en dat er geen verstoppingen zijn. Heeft u na de aanleg toch problemen met het riool? Voorkom onnodig hoge kosten en schakel bij twijfel altijd een snel en vakkundig rioleringsbedrijf in voor uw rioolproblemen. Hiermee kunt u zelf veel ellende besparen.

Categorieën: Uncategorized