Winter staat voor de deur, wat betekent dat het tijd is om je moestuin voor te bereiden op langdurige vorst. Hoewel het verleidelijk is om je tuin af te sluiten en de natuur zijn gang te laten gaan, zijn er een paar stappen die je kunt nemen om de hoeveelheid werk voor je tuin in het volgende jaar te verminderen. Overweeg een paar van deze tips en suggesties voordat je je herfsttuin definitief afschrijft voor de winter:

Rottende en geoogste planten verwijderen

Naast dat ze er onverzorgd uitzien, zijn oude tuinplanten broedplekken voor ziekten, plagen en schimmels. Door vermoeide planten te verwijderen of te begraven in tuingeulen, voorkom je dat ongedierte je voorjaarsgroenten verpest. Door oude planten diep in je tuin te begraven, voeg je ook organisch materiaal toe aan je grond, wat de gezondheid van de grond op de lange termijn ten goede komt.

Onkruid trekken en weggooien

Nu is het tijd om van je onkruid af te komen. Graaf ze op met wortel en al en leg ze direct in de vuilnisbak of verbrand ze samen met de rest van je brandstapel. Het meeste onkruid blijft van kracht in een composthoop of onkruidstapel, dus probeer ze niet te verplaatsen naar een ander deel van je tuin. Volledige verwijdering van het onkruid is de enige manier om te voorkomen dat ze opnieuw gaan groeien.

Bereid de grond voor op het voorjaar

Het koelere weer in het begin van de winter is een goed moment om verschillende bodemaanpassingen zoals mest en compost toe te voegen. In veel klimaten betekent het toevoegen van voedingsstoffen in deze tijd van het jaar dat je niet hoeft te wachten tot je tuin in het voorjaar is uitgedroogd. Het aanpassen of graven van grond helpt om de drainage te verbeteren voordat er extreem weer aankomt. Als je de grond hebt bewerkt, helpt het om het af te dekken met een laken van plastic.

Bodembedekkers

Het planten van bodembedekkers zoals rogge, wikke of klaver, kan helpen om bodemerosie te voorkomen, verstoppingen op te ruimen en het gehalte aan organisch materiaal in je tuin verhogen. Het planten van bijvoorbeeld klaver of velderwten kan het niveau van de beschikbare stikstof voor tuingroenten verhogen. Hoewel de algemene regel is dat je ongeveer een maand voor de eerste zware vorst deze bodembedekkers moet planten, zijn sommige bodembedekkers krachtiger dan andere. Raadpleeg je plaatselijke kwekerij of zaadleverancier om te bepalen wat de beste bodembedekkers voor in de herfst zijn.

Vaste planten snoeien

Het einde van de herfst is een goed moment om vaste planten in de tuin te snoeien – Daarbij is het belangrijk om de juiste planten te kiezen. Richt je snoeiwerkzaamheden daarom meer op kruiden zoals rozemarijn, tijm, salie en groenten zoals asperges en rabarber.

Mochten al onze gouden tips nog steeds niet werken, dan kun je nog altijd voor safe gaan en overgaan tot het aanschaffen van cactussen. 

Categorie├źn: Tuin