Kunstgras leggen in de tuin: 5 praktische tips

Je kunt een expert inhuren voor het leggen van kunstgras, maar je kunt dit ook zelf doen. Door zelf je kunstgras te leggen, kun je veel geld besparen. Wel is het belangrijk dit op de juiste manier te doen.In dit artikel geven we je vijf praktische tips voor het leggen van kunstgras. Deze tips zijn opgesteld door de kunstgras experts van Tapijt en Laminaat Direct. Raadpleeg je onderstaande tips bij het leggen van kunstgras, dan weet je zeker dat het eindresultaat er geweldig uit ziet.

Teken de tuin nauwkeurig uit

Voor je kunstgras kunt kopen, moet je weten hoeveel gras je precies nodig hebt voor jouw tuin. Hier kun je alleen achter komen door je tuin goed uit te tekenen. Je tekent de volledige tuin: ook de delen waar je geen kunstgras gaat leggen. Vervolgens bereken je hoe groot het oppervlak is van het stuk tuin waar je gras wil laten leggen. Nu weet je hoeveel gras je moet bestellen voor jouw tuin.

Zorg voor de juiste ondergrond

Je kunt het kunstgras van Tapijt en Laminaat Direct niet zomaar op iedere ondergrond leggen. Leg je het gras op de verkeerde ondergrond, dan kan het gazon gaan verzakken. Ook kun je hierdoor te maken krijgen met waterproblemen. Heeft jouw kunstgras de verkeerde ondergrond, dan kan het water namelijk niet weg.

Achterhaal welke grondsoort jouw tuin heeft. Is dit een goede waterdoorlatende ondergrond? Dan hoef je alleen een onderbouw van 5 tot 10 centimeter zand te plaatsen, voor je het gras aan kunt leggen. Heb je een slecht waterdoorlatende ondergrond, zoals bijvoorbeeld kleingrond? Dan heb je een onderbouw van 15 centimeter zand of lavazand nodig.

Verdicht en egaliseer de ondergrond

Heb je de juiste ondergrond voor jouw kunstgras gazon? Dan kun je het gazon nog niet direct aanleggen. De ondergrond moet namelijk eerst verdicht en geëgaliseerd worden. Het verdichten van de ondergrond kun je het beste doen met een trilplaat. Overigens verdicht een trilplaat het zand van de ondergrond niet alleen, maar zorgt dit apparaat ook voor een grove egalisering.

Toch is de ondergrond na het verdichten nog niet egaal genoeg. Daarom moet je de ondergrond nu nog egaliseren. Dit doe je door eerst de juiste hoogte op belangrijke punten te bepalen, zoals de punten direct tegen de bestrating of aan een band. Met een waterpas trek je de hoogte van deze punten overal door. Tot slot leg je het stabilisatiedoek, die de bedding intact houdt. Over het stabilisatiedoek kun je uiteindelijk het kunstgras van Tapijt en Laminaat Direct uitrollen.

Bepaal de kijkrichting

Kunstgras wordt altijd geproduceerd met een vleug. Dit is bij het kunstgras van Tapijt en Laminaat Direct ook het geval. De vleug is de richting waarin de sprieten van het kunstgras wijzen. Voor je het gras gaat leggen, is het belangrijk de kijkrichting te bepalen. Het kunstgras moet namelijk vanaf de zichtzijde, bijvoorbeeld het huis, in de vleug kijken.

Rol het gras op de juiste manier uit

Het uitrollen van kunstgras is niet lastig, maar je moet dit wel op de juiste manier doen. Zo moeten de rollen van het kunstgras altijd naar de langste zijde worden uitgerold. Op deze manier ontstaan er namelijk minder naden tussen de verschillende rollen. Heb je één rol die de gehele oppervlakte bedekt? Dan heb je helemaal geen naden.

Let op: tussen de verschillende delen kunstgras moet altijd een kleine kier zitten. Door een stukje vrij te houden tussen de verschillende delen gras, voorkom je dat het gras bol gaat staan. Een kier van 2 tot 4 millimeter is voldoende.

Kunstgras kopen? Profiteer van een kunstgras aanbieding

Ben je na het lezen van bovenstaande tips helemaal klaar om kunstgras te kopen en een mooi gazon aan te leggen? Profiteer dan van een kunstgras aanbieding van Tapijt en Laminaat Direct en je kunt het mooiste gras voor een aanzienlijk lagere prijs aanschaffen.

Heb je jouw gras eenmaal online besteld, dan zorgen wij ervoor dat het zo snel mogelijk bij jou thuis afgeleverd wordt. Zo kun je al op de korte termijn aan de slag met het aanleggen van jouw prachtige gazon.

Categorieën: Kunstgras